Οργανώνεται η καλλιέργεια του «λουλουδιού του Δαρβίνου» από την Περιφέρεια Ηπείρου

by admin
1 comment

Tο αρωματικό-θεραπευτικό βότανο Primula Veris, που κάθε άνοιξη «θερίζουν» παράνομα, Αλβανοί κυρίως, στον Γράμμο, μπαίνει στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΑ για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του βοτάνου στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στη φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς».

Η λαϊκή ονομασία του φυτού είναι «δρακάκι», καθώς και «λουλούδι του Δαρβίνου». Η λατινική του ονομασία είναι «Primula», γιατί είναι το πρώτο λουλούδι της άνοιξης.

Παρέμβαση Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εντωμεταξύ, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία σπάνιου θεραπευτικού φυτού primula που χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής από εισερχόμενους από την Αλβανία, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Το θεραπευτικό άγριο φυτό Primula που χρησιμοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καστοριάς, στα σύνορα με την Αλβανία, οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά στην εαρινή περίοδο παράνομα εισερχόμενους από την Αλβανία, οι οποίοι ξεριζώνουν υπερβολικές ποσότητες με σκοπό τη μεταφορά στη χώρα τους και την εξαγωγή προς πώληση. Μάλιστα τελευταία συνελήφθησαν τέσσερα ατόμα που συνέλεξαν φυτά συνολικού βάρους 120 κιλών.

Δεδομένου ότι το φυτό εντάσσεται στο προστατευτικό πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΚ)338/97 της 9.12.1996 για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με έλεγχο του εμπορίου τους, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης της Ουάσιγκτον για το Εμπόριο απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας(CITES)

Eρωτάται η Επιτροπή:

1. Προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης συγκεκριμένων ειδών, ιδίως με τη συμπλήρωση του Κανονισμού ως προς την εισαγωγή τους από τρίτα κράτη με υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών ώστε να πιστοποιείται η νόμιμη συγκομιδή των άγριων φυτών που εισάγονται στην ΕΕ;

2. Μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων προγράμματα ενημέρωσης για την ορθή αποκομιδή των άγριων θεραπευτικών φυτών και ενίσχυσης της δραστηριότητας συλλογής από κατοίκους ορεινών περιοχών των κρατών μελών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό εξαφάνιση ειδών και η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, οι οποίοι θα προσπορίζονται μέσω της συγκομιδής

You may also like

1 comment

μπάνιο μπαταρία χαλκός 22 Ιουλίου 2021 - 10:38

Φανταστική σύντομο άρθρο. Τα άρθρα που
έχουν σκόπιμη και ενημερωτικές πληροφορίες είναι
πιο ευχάριστο.

Reply

Leave a Comment