10+ 1 πρακτικές συμβουλές για όμορφα και υγιή φυτά

by admin
0 comment

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μπορεί το μυαλό σου να βρίσκεται στις διακοπές, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσεις τους «πράσινους φίλους» σου. Φρόντισε τα φυτά σου με τον σωστό τρόπο εφαρμόζοντας τις παρακάτω με 10+ 1 πρακτικές συμβουλές.

1. Μάθε τις ανάγκες των φυτών σου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για το πότισμα, τον ήλιο και το χώμα που χρειάζονται τα φυτά. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, ανάλογα με το είδος τους, έχουν διαφορετικές ανάγκες. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν αγοράζεις ένα νέο φυτό, ρώτησε τον γεωπόνο πως πρέπει να το φροντίζεις. Μπορείς, επίσης, να βρεις πληροφορίες στο διαδίκτυο σε σχετικές ιστοσελίδες και blogs κηπουρικής.

2. Προσοχή με το πότισμα

Τώρα που γνωρίζεις την υγρασία που χρειάζεται το κάθε φυτό σου, είναι πιο εύκολο να προσαρμόσεις το πότισμα ανάλογα με την εποχή του χρόνου, την ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία. Τόσο το υπερβολικό, όσο και το ελάχιστο πότισμα μπορούν να αποβούν μοιραία για τα φυτά σου. Τώρα το καλοκαίρι είναι λογικό ότι όλα τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό από τον χειμώνα. Ωστόσο, δίνουμε προσοχή στην ποσότητα του νερού, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα σαπίσουμε.

Για να σιγουρευτείς πότε πρέπει να ποτίσεις ένα φυτό, έλεγξε πρώτα την υγρασία του χώματος. Βάλε το δάχτυλό σου 3 εκατοστά μέσα στο χώμα και νιώσε αν είναι βρεγμένο ή ξερό. Αν είναι ξερό, τότε πρέπει να το ποτίσεις. Επίσης, φρόντισε το νερό να πάει σε όλη την επιφάνεια του χώματος και βεβαιώσου ότι το επιπλέον νερό φεύγει από τις τρύπες κάτω από τις γλάστρες.

3. Δώσε σημασία στον σωστό φωτισμό

Μπορεί όλα τα φυτά να θρέφονται με τη φωτοσύνθεση, αλλά το καθένα έχει διαφορετική ανάγκη για ήλιο. Αρχικά, ο ειδικός θα σε ενημερώσει για τις ειδικές απαιτήσεις του κάθε φυτού, αλλά με τη πάροδο του χρόνου και το ίδιο το φυτό! Αν, λοιπόν, τα φύλλα κάποιου φυτού αλλάξουν χρώμα ή γίνουν καφέ και το έχεις σε θέση που το βλέπει πολύ ο ήλιος, τότε αυτό χρειάζεται περισσότερη σκιά. Αντίθετα, αν δεις πως το φυτό σου «γέρνει» προς το φως ή τα φύλλα του είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι ήταν συνήθως τότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

4. Χρησιμοποίησε το κατάλληλο χώμα

Πριν φυτέψεις κάποιο φυτό, ενημερώσου για το ποιο χώμα είναι κατάλληλο για αυτό. Γενικά, στις γλάστρες χρησιμοποίησε χώμα που να μην είναι βαρύ και να αποστραγγίζει καλά, ώστε να μην σαπίζουν οι ρίζες. Μπορείς να αγοράσεις και έτοιμο οργανικό μείγμα καλής ποιότητας.

5. Το σωστό λίπασμα έχει σημασία

Επειδή τα φυτά σου παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το χώμα στις γλάστρες, αρκετές φορές έχουν ανάγκη από λίπανση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ισορροπημένα λιπάσματα που εξασφαλίζουν την καλή ανάπτυξη και ανθοφορία των φυτών. Φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες της συσκευασίας και να μην το παρακάνεις με το λίπασμα, γιατί η υπερβολική λίπανση μπορεί να βλάψει τις ρίζες των φυτών σου, αντί να τους κάνει καλό. Αν παρατηρήσεις τα φύλλα της βάσης του φυτού να κιτρινίζουν ή να μαραίνονται και να πέφτουν ή το φυτό σου να αναπτύσσεται πολύ αργά, τότε μπορεί το φυτό σου να έχει υπερλιπανθεί.

6. Άσε τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά όταν έχει βολευτεί. Έτσι και τα φυτά σου προσαρμόζονται σε μία θέση με συγκεκριμένες συνθήκες. Αν παρατηρήσεις ότι αναπτύσσονται σωστά και ευδοκιμούν, άφησέ τα εκεί.

7. Προσοχή στις ακραίες καιρικές συνθήκες

Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τόσο με την πολλή ζέστη το καλοκαίρι, όσο και με το πολύ κρύο τον χειμώνα, τα φυτά σου κινδυνεύουν. Μάθε τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία που αντέχουν και προστάτεψέ τα. Το καλοκαίρι χρησιμοποίησε μία ηλιοπροστασία για να τα προφυλάξεις από την ένταση του ήλιου και τον χειμώνα τοποθέτησέ τα σε ένα απάνεμο μέρος καλυμμένα.

8. Προγραμμάτισε

Όταν σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές διακοπές σου, προγραμμάτισε τι θα κάνεις με τα φυτά που αφήνεις πίσω σου, αν πραγματικά τα αγαπάς και θες να τα ξαναδείς όταν γυρίσεις. Ζήτησε από κάποιον να σου τα ποτίζει και δώσε του σαφείς οδηγίες ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποίησε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος για να ξενοιάσεις γενικά.

9. Άλλαξε γλάστρα όταν μεγαλώνουν

Μετά από ένα με δύο χρόνια που διατηρείς ένα φυτό, μάλλον θα έρθει η ώρα να το μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα με φρέσκο χώμα. Θα το καταλάβεις, όταν τα φύλλα του αρχίσουν να κιτρινίζουν ή σταματά να αυξάνεται ή οι ρίζες βγαίνουν από τις τρύπες στο κάτω μέρος.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

10. Καταπολέμησε τους εχθρούς τους

Όποτε αγοράζεις ένα νέο φυτό, έλεγξέ το για σημάδια από παράσιτα ή ασθένειες, ιδιαίτερα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και τις κορυφές των φυτών. Επίσης, κοίταζε τα φυτά σου συχνά για τα πιο κοινά παράσιτα και έντομα πχ. μελίγκρα, ακάρεα. Αν παρατηρήσεις κάποιο, μάθε πρώτα ποιο είναι και μετά χρησιμοποίησε ένα βιολογικό σκεύασμα ή μια φυσική οικολογική λύση.

11. Το σωστό κλάδεμα μετράει

Το σωστό κλάδεμα πρέπει να γίνεται την κατάλληλη εποχή, ειδικά σε φυτά που βγάζουν άνθη και καρπούς. Ενημερώσου από ειδικό για το πότε και το πώς. Τέλος, κόβε τακτικά τα μαραμένα φύλλα και άνθη, για να ανθίσει ξανά το φυτό.

Μην ξεχνάς ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν ανάγκη από την αγάπη και την φροντίδα σου για να σου χαρίσουν στιγμές χαρές με τη ομορφιά τους και ικανοποίησης για το δημιουργικό αποτέλεσμα ενός καλαίσθητου μπαλκονιού.

Περισσότερες πληροφορίες για την φροτίδα των φυτών σας κατα τους καλοκαιρινούς μήνες?

Πηγή Άρθρου: https://www.spitogatos.gr/blog/10-1-praktikes-sumboules-gia-omorfa-kai-ugii-futa

You may also like

Leave a Comment