Πώς να φτιάξεις λαχανόκηπο στο μπαλκόνι – Οδηγίες & συμβουλές

by admin
2 comments

Το ξέρω πως πολλοί από εμάς δεν έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε μία όμορφη αυλή στο σπίτι μας και μένουμε σε διαμερίσματα. Όταν σκεφτόμαστε να φάμε εκείνη τη δροσιστική παραδοσιακή χωριάτικη με φρέσκια ντουματούλα που μοσχομυρίζει, τραγανό αγγουράκι, πιπεριά και κρεμμύδι… το μυαλό μας σχεδόν αυτόματα πηγαίνει σε έναν πεντανόστιμο λαχανόκηπο της αυλής που δε συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Κι όμως, θα σου πω ότι μπορείς να φτιάξεις λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου με μεγάλη επιτυχία! Δεν είναι τόσο ακατόρθωτο και δύσκολο όσο νομίζεις.

Όρεξη και μεράκι να έχεις…

Ποια λαχανικά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε λαχανόκηπο στο μπαλκόνι;

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες:

  • Ντομάτες
  • Αγγούρια
  • Πιπεριές
  • Μελιτζάνες (είναι λιγάκι πιο δύσκολες)
  • Κολοκύθια
  • Πράσινα κρεμμύδια
  • Ραπανάκια
  • Φασολάκια
  • Μαρούλια
  • Καρότα

Αν είσαι πρωτάρης στην κηπουρική ή στην καλλιέργεια λαχανικών, μπορείς να ξεκινήσεις με ντοματίνια και μαρουλάκια που είναι εύκολα στην καλλιέργεια.

Ποια γλάστρα να επιλέξεις

Δε μπορεί φυσικά να συγκριθεί το έδαφος της γόνιμης γης μας με εκείνο ενός δοχείου, όμως υπό σωστές συνθήκες όλα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρες –όπως και πολλά βότανα– και στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.

Και μάλιστα, η κηπουρική στο μπαλκόνι είναι πλέον πολύ δημοφιλές χόμπι.

Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε είδος γλάστρας και ζαρτινιέρας (πλαστικές ή πήλινες διαφόρων μεγεθών) για να φτιάξεις λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου και να τις διακοσμήσεις μαζί με τα υπόλοιπα φυτά (λουλούδια, βότανα). Μην ξεχνάς να βεβαιώνεσαι πάντα πως οι γλάστρες που έχεις επιλέξει, παρέχουν καλή αποστράγγιση, ώστε να μη σαπίσουν από την υγρασία τα φυτά σου.

Να σου θυμίσω πως πάντα μπορείς να φτιάξεις κάτι δημιουργικό με ανακυκλώσιμα υλικά – πάρε ιδέες από εδώ.

Συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών στο μπαλκόνι

  • Όταν φτιάχνεις λαχανόκηπο στο μπαλκόνι, χρησιμοποίησε συνθετικά εδάφη, γιατί ταιριάζουν καλύτερα. Τα συνθετικά εδάφη αποτελούνται από ξύλο, τύρφη, πριονίδι, βερμικουλίτη, περλίτη ή οποιοδήποτε άλλο είδος συνθετικών μέσων φύτευσης.
  • Μπορείς να γεμίσεις το κάτω μέρος του δοχείου με χοντρό χαλίκι πριν βάλεις το χώμα. Αυτό θα βελτιώσει την αποστράγγιση των φυτών σου.
  • Για να πετύχουν τα λαχανικά, πρέπει οπωσδήποτε να τα βλέπει ήλιος! Αυτό σημαίνει 6-7 ώρες κατά την άνοιξη για να αναπτυχθούν καλοί καρποί, αλλά να τα προστατεύεις από τις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες και τους χειμωνιάτικους ανέμους.
  • Μην ξεχνάς ποτέ να τα ποτίζεις, είναι μια σημαντική απαίτηση που έχουν. Πότισε την άνοιξη κάθε 3 μέρες, ενώ το καλοκαίρι κάθε 2. Εάν, κατά πάσα πιθανότητα, το μπαλκόνι σου έχει άμεσο ηλιακό φως και είναι χωρίς στέγη, δεν θα χρειαστεί να τα ποτίσεις τις ημέρες που βρέχει. Μην ποτίζεις υπερβολικά κατά την άνθιση γιατί θα πέσουν τα άνθη.
  • Τα λαχανικά χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία και σταθερή λίπανση προκειμένου να δώσουν καλή βλάστηση και αυξημένη παραγωγή καρπών. Πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, τουλάχιστον κάθε μήνα, ενώ σε κάποιες καλλιέργειες όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα απαιτείται πρόσθετη λίπανση με ασβέστιο.
  • Κάθε λαχανικό που είναι εύκολο στη μεταμόσχευση, είναι ιδανικό για καλλιέργεια σε γλάστρα. Ωστόσο, μπορείς επίσης να βλαστήσεις τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους και στη συνέχεια να τους μεταμοσχεύσεις στις γλάστρες στον κήπο λαχανικών του μπαλκονιού σου όταν είναι έτοιμοι.
  • Η κηπουρική λαχανικών στο μπαλκόνι θα αποφέρει μεγάλη ποσότητα λαχανικών, αρκεί τα φυτά σου να έχουν άφθονη υγρασία και ηλιακό φως.
  • Φρόντισε να συγκομίζεις τα λαχανικά σου όταν βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Αυτό θα σου δώσει τα καλύτερα και πιο γευστικά λαχανικά από τον κήπο σου.

Δεν είναι δύσκολη η καλλιέργεια ενός λαχανόκηπου σε μπαλκόνι. Απλά κάνε το ίδιο πράγμα που θα έκανες και στην αυλή σου, εκτός από το ότι πρέπει να ακολουθήσεις τους κανόνες της κατάστασης του εδάφους. Εάν τα κάνεις αυτά, θα έχεις καλλιεργήσει έναν πλούσιο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου και θα απολαμβάνεις μαζί με την οικογένεια σου φρέσκα λαχανικά που φρόντισες ο ίδιος με το μεράκι σου.

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να καλλιεργήσουμε τον μοναδικό και αγαπημένο μας μαϊντανό με τις τόσες πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Δες εδώ πώς  να φυτέψεις μαϊντανό στον κήπο ή τη γλάστρα αλλά και πώς να τον μεγαλώσεις σε εσωτερικό χώρο.

Πηγή Άρθρου: https://www.votanistas.com/fytevoume/pws-na-ftiakseis-laxanokipo-sto-mpalkoni-odigies-simvoules/

You may also like

2 comments

Παναγιώτα 12 Σεπτεμβρίου 2020 - 15:38

Πολύ κατατοπιστικό άρθρο. Μπράβο

Reply
admin 18 Αυγούστου 2021 - 11:34

Παναγιώτα σ’ευχαριστούμε πολύ!
Συνέχισε να μας επισκέπτεσαι να μας μαθαίνεις χρήσιμες συμβουλές για τα φυτά σου!

Reply

Leave a Comment